HeYBeCooL Forumun'a Hoş Geldin 👋, Ziyaretçi

Eğer bu, Forum'a ilk göz gezdirişinizse Şunu bilmenizi isteriz ki; Heybecool Forum'a üye olmak, dışarıdan forumu görüntüleyen ziyaretçilere oranla büyük ayrıcalıklar kazandırır. Bunların başlıcaları konu açabilme, mesaj gönderebilme, katılımda bulunabilme, anketlere oy kullanabilme ve üyelerle özelden yazışabilme gibi haklardır. Siz de hemen şimdi, kaydolmayı düşünüyorsanız KAYIT OL butonuna dokunun ve üyelik kaydınızı gerçekleştirin.

Hindistan'da Nipah virüsü 2 can aldı! Okul ve ofisler kapatıldı, toplu ulaşım yasaklandı​


Hindistan'ın Kerala eyaleti, ölümcül Nipah virüsünün yayılmasını önlemek için okul ve ofisleri kapatıp toplu taşımayı yasaklıyor. 2 ölüm vakasının ardından yetkililer, temasların izlenmesi ve izolasyonun hızlı bir şekilde uygulanması için titiz bir çalışma yürütüyor.


Hindistan'ın Kerala eyaleti, nadir ve ölümcül beyin hasarı yaratan Nipah virüsünün yayılmasını kontrol altına almak için çarşamba günü bazı okulları, ofisleri ve toplu taşımayı kapattı.

VÜCUT SIVILARI YOLUYLA BULAŞIYOR​

Yetkililer, iki kişinin ölümüne neden olan Nipah virüsünün yayılmasını kontrol altına almaya çalışırken, virüsün vücut sıvıları yoluyla bulaşan nadir bir virüs olduğunu söyledi. Yetkililere göre virüs, enfekte yarasaların, domuzların veya insanların vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla yayılıyor.


"BELİRTİ GÖSTEREN HERKESİ İZOLE EDİYORUZ"​

Bir sağlık yetkilisi, hastanede hala 1 yetişkin ve 1 çocuğun enfekte olduğunu ve virüs için 130'dan fazla kişinin test edildiğini bildirdi. Sağlık Bakanı Veena George, "Enfekte olan kişilerin temaslarını erken tespit etmeye ve belirti gösteren herkesi izole etmeye odaklanıyoruz" dedi ve virüsün türünün incelendiğini bildirdi.

İLK OLARAK 1999'DA GÖRÜLDÜ​

Nipah virüsü ilk kez 1999 yılında Malezya ve Singapur'da domuz çiftçileri ve diğer hayvanlarla yakın temas halinde olan kişiler arasında salgın sırasında tanımlandı. Kerala'nın ilk Nipah salgınında 23 enfekte olan kişinin 21'i öldü, 2019 ve 2021'deki salgınlar ise 2 can daha aldı.

İNSANLARIN VAHŞİ YAŞAM ALANINA YAKLAŞMASI​

Mayıs ayında Reuters tarafından yapılan bir araştırma, Kerala'nın yarasaların virüslerini yayma riski bakımından dünya genelinde en fazla risk altında olan yerlerden biri olarak belirlendiğini gösterdi. Geniş çaplı orman tahribatı ve kentselleşme, insanları ve vahşi yaşamı yakın temas haline getirdi.
 
bu virüsleri anlıyorumda virüs adlarını nasıl veriyorlar:p
 
bu virüsleri anlıyorumda virüs adlarını nasıl veriyorlar:p

Virüs varyantlarının isimleri neden bu kadar garip?​

Bilim insanları daha basit isimlere ihtiyaç olduğunu düşünüyor​



614066-1559504983.jpeg

"Güney Afrika varyantı" ilkin Ekim 2020'de bulunmuştu (Reuters)
20H/501Y.V2, VOC 202012/02 ya da B.1.351… Bunlar Güney Afrika'da tespit edilen varyantı için bilim insanlarının önerdiği isimler. Harflerden, sayılardan ve noktalardan kurulu bu isimler, araştırmacılar için derin anlamalar sahip. Peki virüs varyantlarının isimleri neden bu kadar garip?

DAHA FAZLA OKU​

  • 566246-205893583.jpg

    Yeni koronavirüs varyantlarına dair bildiğimiz ve bilmediğimiz her şey
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2015'te en iyi isimlendirmenin coğrafi bölgelerden, insan isimlerinden, hayvan ya da yiyecek türlerinden, ölümcül ya da epidemi gibi kelimelerden kaçınarak yapılabileceğini bildirmişti.
DSÖ'nün önerisine uyup sorunlu isimlerden uzak durmak isteyen bilim insanları, her biri kendi dünyasında anlamlı isimlendirme sistemi kullanıyor. Genellikle Gisaid, Pango ve Nextstrain adlı birbirine rakip üç sistem tercih ediliyor.
Varyantlara, genomdaki değişiklikler yeni salgınlarla eşleştiğinde isim veriliyor. Karışık harfler ve sayılar, varyantın soyuyla ilgili ipucu niteliği taşıyor. Örneğin "B.1", söz konusu varyantın, 2020 İlkbahar'ında İtalya'da yaşanan salgınla ilişkili olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte virüslerin isimlendirmesi, konusunda sadece bilim insanları endişelendiği zaman kullanışlıydı. Ancak bunlar artık milyarlarca insanı ilgilendiriyor.

Uzmanlar, daha basit isimlere ihtiyaç olduğunu düşünüyor

Örneğin B.1.351 gibi görece basit varyantlarda bile bir noktanın unutulması ya da yanlış yere konulması, tamamen farklı virüs soyunu ifade ediyor. Bu yüzden uzmanlar, daha basit isimlere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. KwaZulu-Natal Üniversitesi Nelson Mandela Tıp Fakültesi'nde genetikçi Tulio de Oliveira bu konuda "Sadece evrim biyologlarının değil, herkesin anlayacağı bir sistem bulmalıyız" yorumunu yaptı.
Ancak bu hayata geçirmesi epey zor bir düşünce. Zira İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nde moleküler epidemiyolog Emma Hodcroft, "Farklı, bilgilendirici, coğrafi referanslar içermeyen, telaffuz edilebilir ve akılda kalıcı isimler bulmak zor" dedi ve ekledi:
Kulağa epey basit geliyor. Ancak bütün bu bilgileri vermeye çalışmak gerçekten büyük bir olay.
New York Times'ın göre, hastalıkları isim vermek her zaman bu kadar karmaşık değildi. Örneğin frengi (Sifiliz / Syphilis) ismini, Yunan tanrısı Apollo'nun lanetlediği Syphilus adlı çobanı anlatan 1530'da yazılmış şiirden alıyor.
Bilim tarihçisi Richard Barnett, 1600'lerde bileşik mikroskobun icat edilmesiyle mikropların dünyasına giriş yapıldığını ve araştırmacıların bunları şekillerine göre isimlendirmeye başladığını söyledi.

DSÖ çalışma grubu kurdu

Ancak ırkçılık, hastalık isimlerine de sızdı. 1800'lerde Britanya merkezli gazeteler, Hint altkıtasından yayılan kolerayı sarıklı ve cübbeli bir şekilde tasvir edip "Hint kolerası" ismini vermişti. Barnett bu konuda "İsimlendirme sık sık bir damgayı yansıtıyor ve bunu yayıyor" dedi.
Zira koronavirüs varyantları da bölgelere göre isimler aldı. Pek çok kişi, B.1.351'i daha kolay bir alternatifi bulunmadığı için "Güney Afrika varyantı" diye aklına kazıdı. Hatta Kovid-19'a "Çin virüsü" ya da "Vuhan virüsü" dendi. Bu, Asya kökenli kişilere karşı düşmanlığı ve saldırganlığı artırdı.


"Güney Afrika varyantı" isminin kullanılmamasına karşı epey mücadele eden de Oliveira, coğrafi isimlerin geçerliliğini hızla yitirdiğini belirtti. Zira B.1.351 şu an 48 ülkede bulunuyor. Dolayısıyla de Oliveira'ya göre "Güney Afrika varyantı" demek anlamsız.
Bu yüzden bilim insanları, belirli bir topluluğu ya da bölgeyi damgalamayacak isimlere ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor. Hodcorft gibi uzmanların çözümü, herkesin kullanabileceği tek bir sistem bulmak ve bunu bilim insanlarının kullanabileceği daha teknik terimlerle ilişkilendirmek.
Bu yolda bir adım atan DSÖ, varyantların isimlendirmesi için onlarca uzmandan oluşan bir çalışma grubu kurdu ve şu ifadeleri kullandı:
Bu yeni sistem, varyantlara telaffuzu ve hatırlaması kolay bir isim koyacak. Ayrıca uluslar, ekonomiler ve kişiler üzerindeki gereksiz negatif etkileri en aza indirecek. Bu mekanizma için öneri nihai hale getirilmeden önce incelemeden geçiyor.
New York Times'a konuşan çalışma grubundan iki kişi, DSÖ'nün başlıca adayının varyantları tanımlandıkları sıraya göre numaralandırmak (V1, V2, V3…) olduğunu açıkladı.

Independent Türkçe, New York Times, Advisory Board

@Sekoo
 

FORUM HAKKINDA

HeyBeCooL Forum , 07 Ağustos 2023 yılında Türkçe yayın yapan bir paylaşım sitesidir. İçerik: Eğlence, bilgi, sanat, moda, tasarım, haber ve güzellik gibi pek çok alanda içerik paylaşan HeyBeCooL sitesi, isteğe bağlı paylaşım yapmakta'dır. Websitesi, her gün yeni içerikler yayınlayan www.heybecool.net’dir. Siz HeyBeCooL Forum'da profil oluşturup, en beğendiğiniz içerikleri HeyBeCooL'da paylaşabilirsiniz. HeyBeCooL'daki içerikleri takip ederek, yorumlayabilir, diğer kullanıcıları takip ederek onların eklediği içeriklere rahatlıkla ulaşabilir ve sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.

YASAL UYARI

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Üst